Blog

Kolik vinaráků se vejde do Vinar?

17.09.2010 14:57

V sobotu 11. září jsme přivítali návštěvu z Vinar u Nového Bydžova a Vinar u Přerova. Vinaráci dorazili kolem 13. hodiny a byli přivítáni slivovicí, posvícenskými koláčky a drobným cukrovím. K dalším lákadlům patřilo grilované prase, kančí a srnčí guláš a domácí bramboráky. Kolem třetí hodiny začala hasičská minisoutěž, kterou vyhráli domácí hasiči :) V přestávce soutěže předvedli členové Základní kinologické organizace z Vysokého Mýta zajímavou ukázku sportovního služebního výcviku psů. Po vyhlášení výsledků hasičské soutěže byli vyznamenáni zasloužilí členové našeho SDH. Se soumrakem a klesající teplotou jsme se přesunuli na sál, kde úspěšné setkání pokračovalo taneční zábavou kapely Na šlupky. Příště se sejdeme u Přerova.

Spousta bláta a pěny

12.08.2010 15:07

Pátek propršel, sobota prolila a my jsme se večer vydali na dlouho očekávanou noční soutěž do Dědové. Na rozbahněné dráze změřilo své síly, ale často spíš množství zkušeností a štěstí, celkem 37 družstev - 31 mužských a 6 ženských. Vinarští hasiči měli zastoupení v obou kategoriích. Ve 21 hodin proběhl jakýsi rychlonástup a už se na dráze objevilo první družstvo. Dařilo se různě, spousta družstev útok ani nedokončila, několika se naopak podařilo dostat pod třicet vteřin.

Krátce po jedenácté konečně přišla řada na naše kluky. Nasáli dobře, ale bohužel měli problém s rozdělovačem. Už to vypadalo, že to vzdají, ale nakonec sebrali všechny síly, rozdělovač s vodou kousek poponesli a útok dokončili. Zhruba hodinu poté nastoupily holky. Problémy s rozdělovačem byly ještě před umístěním na základnu, naštěstí se stihly vyřešit a holky mohly na útok. Bohužel chvíli trvalo, než se podařilo napojit savici na motor, takže čas taky nebyl nic moc, ale holky byly nakonec rychlejší než kluci a za 5. místo si odvezly spoustu pěny do koupele a broskvovou. Kluci za své 26. místo dostali láhev bílého. Kromě toho jsme si samozřejmě odvezli další zkušenosti a motivaci na příště. Tak uvidíme, co nás čeká v Mrákotíně... 

Ne příliš šťastná sobota

21.07.2010 21:51

Že i naše štěstí se může unavit a přesednout na někoho jiného, jsme zjistili v sobotu 17. července. Plni očekávání jsme v 11 hodin vyrazili šesti auty na hasičskou soutěž do Jeníkova. Říkali jsme si - jiný kraj, jiný mrav, načerpáme nové zkušenosti... Jak blízko jsme byli pravdě!

Jen pár dní před soutěží nám nebyl nikdo schopný říci, o co tam vlastně půjde, tak jsme se nechali překvapit. Chvíli po příjezdu bylo překvapení odhaleno a zaskočilo všechny přítomné vinaráky. Soutěž sice měla probíhat na dvě kola, ale v prvním pořadatelé vymysleli sání z potoka, tedy spíše větší louže. Bohužel - naše nová mašinka to neumí a stará zůstala doma. Co teď? Naštěstí domácí družstvo ochotně zapůjčilo svou mašinu a tak jsme se mohli soutěže zúčastnit. Bylo odstartováno a kluci se chopili svých úkolů, po chvíli se hadice začaly plnit vodou, ale... brzy přestaly - ucpal se koš. Z proudnic voda sotva cákala. I tenhle problém kluci dokázali vyřešit a terče sestřelili. Čas už nám ale bohužel vzal všechny naděje na postup do druhého kola, kterého se mohlo zúčastnit jen 8 nejlepších družstev. Ta soutěžila po dvou najednou a úkolem bylo sestřelit prázdné sudy od piva. V té době se už nad náma honily mraky a chystala se bouřka. Když začal foukat silný vítr a padat první kapky, radši jsme se zbalili, nastartovali naši šestičlennou kolonu a jeli domů, takže ani nevíme, kdo vůbec vyhrál.

Po neúspěšném odpoledni jsme si chtěli vylepšit náladu na noční soutěži ve Včelákově. Ale aby toho za ten den nebylo málo - přijedem tam a nikde nikdo - soutěž kvůli nepříznivému počasí zrušena. No co, večer jsme strávili v hospůdce a taky bylo hezky! Snad příští soutěž skončí ještě lépe :-)

 

Vydařená divočina

21.07.2010 21:15

10. července 2010 se ve Vinarech na hřišti uskutečnilo zábavné odpoledne s názvem Vinarská divočina. Počasí nám přálo a sluníčka bylo také dosti. Lidé k nám přijížděli žízniví a tak pivo a nealkoholické nápoje tekly proudem. Ke stánku s alkoholem se zatím nikomu moc nechtělo, ale večer, když sluníčko zapadalo a začínala taneční zábava, přišla řada i na nějakou tu kořaličku. Pánům nejvíce zachutnal rum a slivovice a dámám sladší švestička. Jedlo se, pilo se a najednou - pět sudů piva bylo pryč! Říkáme si: "Co teď, když lidi mají ještě žízeň?" Ale dlouho jsme neváhali a jeli koupit ještě jeden sud do motorestu ve Stradouni. Guláš ze zvěřiny všem moc chutnal a proto, kdo přišel později, ani neochutnal :-) Přišla tak řada na grilovanou kýtu a jiné občerstvení. Když se vše snědlo a hodně vypilo, byly čtyři hodiny ráno...

Po celé odpoledne byla připravena zábava také pro děti a to ve formě trampolíny, bazénku, pískoviště a jiných hraček, protože jak je všeobecně známo: kdo si hraje, nezlobí. Pro děti byly také nachystány dobroty jako palačinky, nanuky a jiné. Většina dětí naší nabídky ráda využila a tak se nikdo nenudil.

Rodiče a ostatní dospělí mohli soutěžit v soutěžích, které byly připraveny pro pobavení nejen publika ale i samotných soutěžících. Zúčastnilo se 7 družstev, které absolvovali celkem 5 soutěží. Za úkol měli třeba štafetu, slalom na skládačce, přehazování vajíček a jiné záludnosti. Hlavní cena zůstala doma, druhou si odvezli na Sedlec a třetí do Dvořiska.

Už teď se těšíme na další odpoledne plné hostů a zábavy!

Petra Š. a Eva J.

 

Sběr druhotných surovin

11.07.2010 21:22

1. července se v naší obci uskutečnil sběr druhotných surovin. Děkujeme všem za pomoc, akce byla nad očekávání úspěšná.

Sanitární den mikroregionu v Zámrsku

26.06.2010 21:18

Abychom se v sobotu odpoledne doma nenudili, rozhodli jsme se zúčastnit akce s opravdu zvláštním názvem: sanitární den mikroregionu Vysokomýtsko. Popravdě řečeno nikdo netušil, do čeho jdeme, věděli jsme jen, že by měla být sranda. V sobotu po obědě jsme se naskládali do čtyř aut - celkem 12 aktivistů a k tomu několik dětí. Po zahajovacích projevech a představeních břišních tanečnic a cvičení s pejsky došlo konečně na očekávané soutěže. Pořadatelé jich připravili celkem 7 a stály opravdu za to! Největší ohlas měla asi medovinová štafeta, která se skládala ze 4 úseků, štafetovým kolíkem bylo přiťuknutí a vypití panáku medoviny. Během dalších soutěží jsme také házeli vajíčkama, jezdili slalom na skládačce, nafukovali balonky až k prasknutí apod. Zkrátka - bavili jsme se dobře i počasí navzdory nepříznivé předpovědi vyšlo a navíc jsme domů přivezli hned 2 ceny - druhé místo a miss sympatie. Těšíme se na příští ročník sanitárního dne :-). Fotky najdete ve fotogalerii a určitě se podívejte i na videa.

Hasičská soutěž ve Stradouni

26.06.2010 20:46

Dlouhé tři týdny jsme se těšily na sobotu 12. června, kdy konečně budeme moci předvést, co se skrývá ve vinarských hasičkách. V sobotu 22. května jsem se s údivem dozvěděly, že velitel hasičů nečekaně přihlásil na soutěž, která se koná už za 3 týdny, i ženské družstvo. Bylo to právě v den našeho prvního tréninku, takže jsme na příští dny měly velikou motivaci. V pátek - den před soutěží - většině z nás nebylo příliš veselo, žaludek se svíral trémou a obavami, jak naše premiéra dopadne. Dopilovaly jsme ještě pochod, který mimochodem nakonec vypadal úplně jinak, než jsme si ho trénovaly, a řekly si, že za tři týdny jsme odvedly hodně práce a ostudu snad neuděláme.

Při úvodním nástupu nám velitelé družstev vylosovali pořadí, ve kterém budeme soutěžit, kluci byli 3., holky až 16., takže jsme měly spoustu času okouknout techniku a útoky ostatních družstev. Klukům se útok skvěle povedl, neměli konkurenci :-) Konečně přišel náš čas, 5 minut na přípravu jsme rozhodně nepotřebovaly a už jsme stály na startovní čáře. Připravit, pozor, teď! Sání jakž takž vyšlo, hadice natažený a jen se čekalo na vodu, byla trošku pomalejší, ale s časem 29,94 jsme byly spokojeny. Ostatně ani na tréninkách jsme lepšího času nedosáhly. Jen Chroustovačky byly rychlejší, ale druhé místo nás rozhodně nemrzelo. Slavilo se náramně :-) Těšíme se na další soutěž!

Dětský den ve Vinarech

23.06.2010 20:42

 

Tak jako ve spoustě jiných vesnic i u nás jsme v červnu uspořádali dětský den. O organizaci se postarala kulturní komise obecního úřadu. Pro děti bylo připraveno celkem 9 soutěží, za absolvování každé z nich dostaly razítko a výměnou za arch se všemi razítky dostaly balíček plný překvapení. Zpestřením programu byla ukázka hasičského útoku, o kterou se postaral místní sbor dobrovolných hasičů a předvedení sanitky rychlé záchranné služby. 

Fotky z této akce najdete ve fotogalerii.

První zpráva

22.06.2010 19:46

Dnes byl spuštěn náš nový blog. Prosím sledujte jej, budeme se snažit přinášet vždy aktuální informace. Číst zprávy tohoto blogu je možné i přes RSS kanál.